jardin logo
Свържете се с нас на gsm: 0887 440 096 gsm: 0894 672 845 или еmail: info@jardin.bg

Билкова градина

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай.
В нашите земи билките се използват от времето на траките. Те са познавали редица лечебни растения – блян, червен кантарион, змийско мляко и други. В труда си „Изследвания върху растенията“ Теофраст, наричан „баща на ботаниката“, казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. При прабългарите лечители са били главно жреците на върховния бог Тангра.
Лечебното действие на билките се дължи на химични съединения, които се съдържат в билките и влияят благотворно върху човешкия организъм. В най-голяма степен, активните вещества в билките са алкалоидите , съединения, съдържащи азот. Срещат се под формата на соли. Известни са над 900 вида алкалоиди, притежаващи голяма биологична активност. Другите активни вещества с широко разпространение сред билките са гликозидите, витамините, ензими, сапонини, етерични масла,мазнини, восъци фосфатиди, въглехидрати, органични киселини, растителни хормони и др.
За тези, които искат да имат винаги подръка свежи билки и да получат добра „реколта” посочваме няколко правила:

Избор на здрави билкови растения.

Ако сте решили да си купите готови растения е важно внимателно да ги подберете. Трябва да са здрави екземпляри с добре оформена коронка, ярък цвят и здраво стъбло. Огледайте за наличие на вредители по него. Ако едно растение е заразено много е вероятно да се заразят и другите.

Засаждане на билките в подходяща среда.
Информирайте се каква почва е подходяща за отделните растения. Ако розмарина обича суха и варовита почва, а се засади във влажна, мокра почва, то розмарина ще загине след 2-3 седмици.
Билки, обичащи силна слънчева светлина, ако са поставени на мрачно и недостатъчно осветено място етиолират – израстват на височина, тънки и с бледи листа. Изберете огрято от слънцето място.

Правилно засаждане. Пренаселеност.
При избор на билки прочетете внимателно каква площ е необходима за правилното развитие на растението. Обърнете внимание на височината и ширината на напълно оформеното растение. Пренаселеността не е само загуба на пари, но и не дава възможност на билките, да развият здрава коренова система, тази, която ще им помогне да оцелеят през зимата и разрастнат през следващия вегетационен период.

Ограничете растежа на билката.

За да расте една билка бързо, да е със спретната коронка, подрязвайте редовно листата. Резитбата – това са свежите части на билки, които ежедневно можем да изпозваме в нашата кухня. Ако не се подрязва постоянно растението израства на височина, с малко листа и ще загине. Прибирайки „реколтата” редовно, поддържа билката във фаза на растеж за възможно най-дълго време. Развиват се стъблата и листата, растението се предпазва от фаза цъфтеж и така се запазва билката за по- дълго време. Вашите билки ще изглеждат по-добре и ще са по- здрави ако се подрязват по график.
Предотвратяване на цъфтежа.

Макар и повечето билки да имат прекрасни цветове, след цъфтежа се образуват семена и следва приключване на вегетационния  им период. Резитбата на растенията предпазва от цъфтеж и така ще имате по-дълго вегетация на билката.

Обръщайте внимание на малките детайли.
Важно е да гледате билковата градина отблизо. Това ще ви позволи да забележите проблем, когато за първи път се прояви, въпреки, че растението изглежда здраво. Внимавайте за повредени листа, стъбла и нарушена почва около билките. Ако откриете, че листата и стъблата започват да избледняват, потъмнява, или да се извиват, ще сте открили проблема достатъчно рано, за да запазите растението.

Правилно поливане .

Макар билките да са лесни за отглеждане, поливането им е важно условие за дълъг вегетационен период. Поливайте почвата, а не растението, защото влагата е условие за развитие на мана и други болести по растенията. Мулчирането запазва влагата в почвата и може да удължи времето между поливанията.
Достатъчна защита на билките.

Въпреки, че билките са пословично издръжливи на болести и грешки, те все пак могат да възникнат. Има достатъчно органични и домашни контроли, които са безопасни за използваните растения и могат да ги предпазят от вредители. Биологичното градинарство започва,  още преди растението  да се постави на мястото. Използване на полезни насекоми, торф, компост за добра почва ще осигури здрави растения.
Използването на билки в никакъв случай не трябва да е самоцелно!
При събиране на билки от природата е необходимо спазване на определени принципи, за да съхраним естествените находища на този невероятен дар за човечеството.